SABAH RUTİNİ | BAŞARILI BİR HAYATIN ANAHTARI

  1. Sabah Rutini Ne Demek?
  2. Sabah Rutini Nasıl Olmalı?
  3. Sabah Rutini Nasıl Oluşturulur?

Sabahları sever misiniz bilmem ama dünyadaki başarılı insanları göz önünde bulundurduğumuzda çoğunun ortak noktası şu: sadık kaldıkları bir sabah rutini. Bu durum sabahları yapılacak en iyi şeyler nedir diye düşündürüyor bizleri.

Durun gece kuşları, bi yere gitmeyin! Merak etmeyin, bunun tek yolu sabah 4’te 5’te uyanmak değil.

Uyanma saatiniz ister beşte ister onda olsun, güne güzel başlamak gibi bir amacınız varsa, bunun en basit yolu bir sabah rutini oluşturmaktan geçiyor.


Merhaba, beni İnstagram'da takip etmeyi unutmayın: @sadesakinblog
Sabah Rutini

SABAH RUTİNİ NE DEMEK?

Sabahları uyandığınız saatten öğle vaktine kadar olan süredeki davranışlarınız, alışkanlıklarınız sabah rutinini oluşturuyor.

SABAH RUTİNLERİ NEDEN ÖNEMLİ?

Neden sabah rutinim olmalı? Her gün aynı şeyleri yapmak zorunda mıyım?

Hayır, sabah rutini her gün robotik bir şekilde aynı işleri yapmak değildir. Kendinizi bir şeyleri yapmaya zorlamak, hiç değil. Zaten yapmak istediğiniz şeyler için bir hatırlatıcıdır sadece.

Sabah saatlerinde yaptıklarınız, işten, çocuklardan ve diğer bütün sorumluluklardan önce tüm gününüzü üzerine inşa ettiğiniz bir temeldir aslında.

Sabah rutini, gününüzü doğru planlamanınızı sağlar. Ayrıca, dikkatinizi toplayıp odaklanmanızda ve üretkenliğinizi artırmanızda da sabah rutinlerinin çarpıcı etkileri olabilir.

SABAH RUTİNİ NASIL OLMALI?

Herkesin sabah alışkanlıkları farklı farklı, ancak görüyoruz ki bazıları diğerlerinden çok daha verimli. Verimli bir sabah rutini demek ise, aynı şekilde üretken bir gün anlamına geliyor.

Elbette güne başlamanın tek bir doğru yolu yok. Yoğun bir iş hayatınız olabilir, küçük çocuklarınız vardır belki, ya da tam bir gece insanısınızdır, farketmez.

Sabahları nasıl geçirdiğiniz günün kalan kısmına zemin hazırlar. Bu gerçek, çok erken kalkmak zorunda olduğunuz anlamına gelmiyor, önemli olan sabahlarınızı sizin için önem arz eden işler yaparak geçirmeniz ve bunu gününüzün kalıcı bir parçası haline getirmeniz.

Mutlu ve üretken bir sabah rutinine bağlı olan insanlara baktığımızda, kimi egzersizlere ağırlık veriyor, kimi üretkenliğe, kimi ise ailesine. En büyük ortak noktaları ise bütün bunları birer görev olarak görmemeleri. Çünkü; bir sefer sizin için doğru olan rutini keşfettiğinizde, sabah uyanmayı dört gözle bekliyorsunuz.

SABAH RUTİNİ AKŞAM RUTİNİ İLE BAŞLAR

Sabah rutinlerini oluştururken düşünmeniz gereken bir konu daha var.

Mükemmel sabah rutini aslında önceki günün akşamından başlıyor. Yani, doğru bir akşam rutini uygulamıyorsanız, sabahları verdiğiniz uğraşlar boşa gidecektir.

Bu saatlerde sizi rahatlatan, uykunuzu iyi almanızı sağlayan aktivitelere ağırlık verebilirsiniz. Kaliteli uykunun sabah rutinlerine etkisi şüphesiz çok büyük.

Akşam rutini örneği :

  • Doğru beslenmek: Tercih edeceğiniz besinler akşam saatlerinizi ve uykunuzu etkileyecektir.  (Beslenmenizi ve kullandığınız/ihtiyacınız olan besin takviyelerini doktorunuzla birlikte gözden geçirin.)
  • Mutfağı temiz bırakmak: Kendinizi çok fazla yorgun hissetmeden önce mutfağı toplama ve varsa çamaşır katlama gibi işleri bitirmeyi hedefleyebilirsiniz.
  • Çalışma masasını düzenlemek: Varsa çalışma masanızı da toplayıp düzenli halde bıraktığınızda sabah çalışmak için daha istekli olmanız muhtemel.
  • Sabah giyilecek kıyafetleri ve çantaları hazırlamak: Kıyafetten aksesuara, çantadan ayakkabıya kadar her şeyiniz hazır olduğunda, sabahları işiniz çok daha kolay olur. Bu sayede hızlıca hazırlanabilirsiniz.
  • Erken uyumak: Erken uyumak uyku kalitenizi artırarak sabahları dinç ve enerjik olmanıza yardımcı olabilir.
  • Duş almak: Rahat bir uykuya hazırlayacak en güzel şeylerden biri de suyun dinlendirme gücü kuşkusuz.
  • Kafeinden uzak durmak: Kafein alımını öğlen 14.00 dolaylarında bırakmaya çalışın. Uyumadan altı saat öncesinde içtiğiniz bir kahve bile uykunuzun süresini ve kalitesini olumsuz yönde etkileyebilir. Sizi rahatlatan papatya, ıhlamur, Melisa, lavanta gibi bitki çaylarına yönelebilirsiniz.
  • Ekran süresine dikkat etmek: Ekranların yaydığı mavi ışık, melatonin ve kortizol hormonlarını etkiler ve uyku sorunlarına sebep olabilir. Buna engel olmak için cep telefonunuzu gece modunda kullanabilir, yatmadan belli bir süre önce ekran maruziyetini sonlandırabilirsiniz.
  • Kitap Okumak: Lise yıllarımda bile en geç 22:00’de yatağa giden biri olarak, uyumadan önce kitap okumanın uykuya oldukça yardımcı olduğunu söyleyebilirim. Özellikle işinizle ilgili olmayan, kurgu kitaplar uyku öncesi çok iyi geliyor.
  • Uyku ortamını düzenlemek: Yatak odasını karartarak, rahat yastıklar vs. kullanarak uyku ortamınızı optimize etmek gerekebilir. Ayrıca çok sıcak ya da çok soğuk olmadığından emin olun.
  • Aromaterapiye şans vermek: Esansiyel yağları banyonuzda ve yatak odanızda kullanarak sakinleştirici ve rahatlatıcı etkilerinden faydalanabilirsiniz.
  • İbadet: Akşam ibadetleriniz de uyku öncesi rutinin bir parçası olabilir.
  • Egzersiz yapmak: Gün içerisinde yaptığınız düzenli egzersizler ve uyku öncesi birkaç dakika ayıracağız nefes ve esneme egzersizleri ya da sizi gevşeten herhangi özel bir egzersiz uykunuz üzerinde tahmininizden çok daha fazla etkili olabilir.

Kendinize uygun sağlıklı akşam rutinleri uyguladığınızda zihnimizin ve bedeninizin gece dinlenmesine izin vermiş olursunuz.

Böylece sabah rutinleri de bir anlam kazanmış olacaktır.

UYANMA SAATİ

Erken uyanmak

Sabahları uyanma saatimizi genellikle sorumluluklarımız belirler. Okul, iş, çocuklar derken bazen zor da olsa uyanıyoruz. 

Acaba her zamankinden beş dakika önce uyansak ne olur?

Başarılı insanların sabah rutinlerini anlatan “Benim Sabah Rutinim” adlı kitapta yazar, sabah rutinimiz için daha fazla zaman kazanmak için bunu denememizi tavsiye ediyor. 

Sabah alarm 7.00’a kurulu ise onu 6.55 yapın ve her hafta beş dakika daha geri alın diyor.  Bu sayede kendinizi çok zorlamadan sabahları daha fazla zaman kazanmaya başlayabilirsiniz.

Ancak, gün içinde sizi uykusuz bırakacak kadar erken kalkmanıza gerek yok tabi ki.

Alarmı sürekli erteleme alışkanlığınız varsa da bunu hemen terk etmeniz yararınıza olur. Yine de bunun size iyi geldiğini düşünüyorsanız da problem değil, sadece çok abartmamaya çalışın.

YATAKLAR TOPLANSIN

Sabahları yapılacak en kolay işlerin başında yatak toplamak geliyor. Kolay ama etkili bir başlangıç için yatağınızı toplayın, belki bu sayede tekrar içine girme isteğiniz de azalır 🙂

Benim gibi yatak toplama işinden hoşlanmayanlardansanız, işi basit tutun, büyük ve gösterişli yatak örtülerinden uzak durun.

SABAH GÜNEŞİ

Uyandığımızda ihtiyacımız olan en önemli şey tabi ki temiz hava!

Bu sebeple, dışarı çıkma şansınız yoksa bile, pencereleri açıp gökyüzüne bakarak temiz havayı ciğerlerinize bol bol çekebilirsiniz.

DAHA ÜRETKEN SABAHLAR

Sabahları daha üretken olma amacıyla, önceki günün akşamı yapacağınız en önemli, dikkat gerektiren işleri sabah saatlerine planlayabilirsiniz.

Aynı anda bir kaç işi birden yapmak yerine, planladığınız gibi sırasıyla gitmiş olursunuz.

Nörobilimci Darya Rose bu konuda şöyle diyor: “Sabah saatleri, beyninizi günün geri kalanında nasıl çalışacağı konusunda hazırlar. Dikkat dağınıklığı yaşayıp projeden projeye atlayacak mısınız, yoksa odaklanıp bilinçli bir tercih mi yapacaksınız? Ben ikincisini seçiyorum. Bu şekilde daha fazla işi çok strese girmeden daha iyi bir şekilde yapabiliyorum. Bu sebeple; sabahlarımı basit ve derli toplu tutmak için elimden geleni yapıyorum.”

ÇOCUKLU AİLELERİN SABAH RUTİNİ

Eğer bir veya daha fazla çocuğa sahipseniz muhtemelen sabah alarmınız onlardır 😀 

Evcil hayvan besleyenler için de durum benzer olabilir.

Kendi adıma konuşmam gerekirse, önceden erken yatıp erken uyanmaya alışkın iken, oğlumun doğumundan sonra geç uyumaya başlamıştım. Bebekken bile en erken 22:00 civarı uyurdu, ben de “Oh, bugün erken uyudu, uyanmadan işlerimi halledeyim, biraz kafa dinleyeyim.” diyip dayanabildiğim kadar dururdum. 

Sadesakin.com‘u kurduğumda iki yaşındaydı ve genelde gece onu uyuttuktan sonra geç vakte kadar çalışıyordum. 

Gece belki iki üç saat verimli geçiyordu, ancak sabahları yorgun ve ağrılı uyanmak kaçınılmaz oluyordu. Oğlumun düzenli bir uykusu olmadığı için bazen normalden daha erken uyanırdı, bu durumda geç yatıp erken kalkmak zorunda kalırdım. 

Kısacası, beni memnun edecek bir sabah rutinim yoktu. Yataktan yorgun kalkmak rutinim olmuştu diyebilirim.

Sabah Rutinlerinin Gücü

Artık olabildiğince erken yatıp erken kalkıyorum ve günün sessiz sakin zamanlarını kendime, yapmak istediğim işlere ayırabiliyorum. Üstelik oğlumun uyandığı saatlerde onunla ilgilenmek daha keyifli oluyor.

Uzun lafın kısası, küçük çocuklarınız varsa onlardan saatler sonra uyumak yerine, onlardan bir kaç saat erken uyandığınızda zaman çok daha verimli ve huzur dolu geçiyor bence.

Amerikalı gazeteci yazar Nick Bilton, 

“Eskiden tam bir gece kuşuydum ve gece 11 den önce pek üretken olamazdım. Sonrasında ise gece ikiye kadar mutlu bir şekilde çalışırdım. Bu da çok zorlu geçen sabahlara neden olurdu.” diyor.

Daha sonra bu durum birden değişmiş. Yetersiz gece uykusunun kendisini dayanıksızlaştırdığını ve daha erken yorulmaya başladığını fark etmiş. Elbette başlarda zorlansa da erken uyuyup erken uyanmaya alışmış ve bunu sürdürmüş.

SABAH RUTİNİ NASIL OLUŞTURULUR?

Öncelikle sizi yeni güne hazırlayacak olan sabah rutini sade, uygulanabilir ve sürdürülebilir olmalı. Hayatttan beklentinizin ne olduğuna bağlı olarak rutininizi oluşturacak unsurlar farklılık gösterecektir.

Kısacası; sabahları yapacağınız aktiviteler, değerlerinize uygun olmalı, hedefinize giden yolda sizi desteklemeli ve mutlu etmeli.

Daha önce de belirttiğim gibi, sağlıklı günlük rutinlerinizin olması sizi ve geçireceğiniz günü önemli derecede etkileyecektir.

Ancak, sakın sosyal medyadan vs. bulduğunuz rastgele bir rutini uygulamaya çalışmayın. Kendinize özel bir şeylere ihtiyacınız var.

 Aşağıda bahsedeceğim kolay adımlarla size en uygun, zihninizi ve bedeninizi sağlıklı hissettirecek, üretkenliğinizi zirveye taşıyacak mükemmel sabah rutinini oluşturup, yeni güne zevkle başlamanın heyecanını yaşamaya hazır mısınız?

1. Güncel Sabah Rutini Değerlendirmesi Yap

Sabah saatleri sizin için nasıl geçiyor şu anda? Uyandığınız ilk dakikalar ne ile meşgul oluyorsunuz? Bağlı olduğunuz bir sabah rutini var mı?

Hangi alışkanlıklarınız size iyi geliyor veya gelmiyor? Anlık durumunuzu bir gözden geçirin.

İyi ve kötü alışkanlıklarınız neler? Bunları birbirinden ayırt edebilmeniz çok önemli.

Başka insanların rutinlerini kopyalamaya çalışmayın demiştik. Elbette faydalı örneklerden ilham almak buna dahil değil. Bir çok kişinin uygulamaya devam edip önerdiği rutinleri dikkate almak size yarar sağlayabilir.

2. Kendi Rutinini Belirle

Artık kendi özel rutininizi oluşturabilirsiniz. Size fikir vermesi için aşağıdaki listeyi hazırladım.

Sabah Rutinleri Listesi

Uyanma

  • Sabah saat …’de uyan
  • Perdeleri aç
  • Odayı havalandır
  • Yüzünü yıka (cilt bakımı)

Sağlık

  • Bir bardak su iç
  • Takviyelerini al
  • Yürüyüşe çık
  • … dakika egzersiz yap
  • Meyve ye

Farkındalık 

  • Ekransız zaman geçir
  • İbadet et
  • Ajanda tut / yapılacaklar listesi yaz
  • Hedefini gözden geçir
  • Sağlıklı kahvaltı yap
  • Bugün nasıl hissettiğini yaz

Gelişim / Üretkenlik

  • Kitap oku
  • Yeni bir şey öğren
  • Beyin egzersizleri yap
  • Eğitici/motivasyon verici videolar izle
  • Yeni fikirler bul

Temizlik / Düzen

  • Yatağını topla
  • Çamaşır Mak. çalıştır
  • Dağınık bir yeri topla (5-10 dk)
  • Çiçekleri sula

Kişisel Bakım 

  • Duş al
  • Dişlerini fırçala
  • Cilt bakım rutini uygula
  • Üstünü giyin
  • Makyaj yap
  • Saçına şekil ver

Sosyal Hayat

  • Sevdiğin biriyle konuş/mesajlaş
  • Ailenle vakit geçir 
  • Sosyal medya
  • Evcil hayvanınla ilgilen
Günlük Rutin Örneği

2. Listeni Sade Tut

Başlangıç olarak iki üç madde seçebilirsiniz. Çünkü; listeniz çok uzun olursa uygulayamadığınızda vazgeçmek isteyebilirsiniz. Listeniz olabildiğince sade ve uygulanabilir olsun. Zamanla eklemeler yapabilirsiniz.

3. Kendini Dene

Sizin için uygun ve etkili olacağını düşündüğünüz maddeleri belirledikten sonra kendinize bir deneme süresi tanıyın. Bir kaç günde olmuyor diye pes etmeyin. En az üç-dört hafta denemeye devam edin.

4. Aksamaları Birer Fırsat Olarak Gör

Sizi her anlamda destekleyen bir sabah rutini oluşturup buna sadık kalmak fazlasıyla etkili ve önemlidir. 

Evet, ancak işler istediğiniz gibi gitmediğinde, bununla başa çıkabilmek, rutini biraz esnetebilmek de önemli ve hatta faydalıdır da. Bu sayede konfor alanınızı genişletmeniz kolaylaşabilir.

Bu konuda çok katı olmanıza gerek yok. Bugün olmadıysa yarın yeni bir gün. 

Aynı rutinlerden sıkılmaya başladığınızda veya artık size uymadığını düşündüğünüzde bir kaç değişiklik yapın ve keyfinize bakın.

Bazı zorlandığınız durumlar ise belki de kendinizi geliştirmeniz için birer fırsat oluverir. Demek istediğim, biraz üzerine düştüğünüzde hedefinize giden yolda ilerleme kaydetmek için farklı yollar keşfedebilirsiniz.

5. Yarın Sabah Başla!

Artık kendi özel sabah rutininizi oluşturabilirsiniz. Biraz zaman ayırıp size iyi gelen şeyleri, nelerin enerjinizi yükselttiğini düşünün ve listenizi yapın.

Hatırlatma: Her ne yaparsanız yapın, sabah rutinlerinizden suçluluk duymayın. Bu sizin sabahınız 🙂

Sevgiler…


Umarım “Sabah Rutini | Başarılı Bir Hayatın Anahtarı ” başlıklı yazım sizin için faydalı olmuştur. Sosyal mecralarda paylaşarak daha çok kişiye ulaşmasını sağlamanız beni çok mutlu eder.

1 yorum

  1. Zehra Õz Haziran 27, 2023

Yorum yap

[hfe_template id='1141']