KonMari Yöntemi ile Kitaplık Düzenleme + Dosya Düzeni | Derle Topla Rahatla

Konmari yöntemi ile kitaplığınızı en iyi şekilde düzenlemeyi ve bütün kağıt kalabalığıyla nasıl başa çıkacağınızı öğrenin!


Merhaba, beni İnstagram'da takip etmeyi unutmayın: @sadesakinblog
Marie Kondo Derle Topla Rahatla
Marie Kondo ‘Derle Topla Rahatla’

Geçtiğimiz yıl Marie Kondo “Hayatı Sadeleştirmek İçin Derle Topla Rahatla” kitabını okuyup uygulamaya başlamıştım.

Marie Kondo derleyip toplama işinin belli bir sıraya göre yapılmasından yana. Ben de ilk olarak hayalimdeki gardıroba kavuştum.

İkinci sırada ise kitaplar ve kağıtlar var. Uzun bir süredir fazla kitaplarımı eleyip kalanlarla daha sade bir kitaplık sahibi olmak istiyorum.  Bir çok kitapsever gibi ben de konu kitaplara gelince biraz geriliyorum.

Bu yüzden konmari tekniği ile kitap ve kağıt düzenleme kategorisine geçmeden önce ilk adım olan ‘kıyafetler’ kısmını halletmenizi tavsiye ederim. Böylelikle kitapları düzenlemenin sizin için şaşırtıcı derecede kolay olacağını söyleyebilirim.

Gardırobumu nasıl sadeleştirip düzenlediğimi detaylı bir şekilde anlattığım  Hiç Dağılmayan Gardırop Düzenleme Yöntemi: Konmari başlıklı yazımın sizin için faydalı olacağını düşünüyorum.

KonMari Yöntemi Nedir?

Önceden kitaplar, dergiler, dosyalar ve diğer bütün evraklar zihnimi o kadar meşgul ediyordu ki…

Bir yandan daha sade bir hayat için fazlalıklardan arınıp, eşyalarıma çekidüzen vermeye çalışıyor diğer yandan onlardan vazgeçmekte zorlanıyordum.

Oysa ki daha minimalist bir kitaplığım olsa, sadece sevdiğim kitaplar benimle kalsa ne mutlu olurdum.

Böyle bir zamanda Marie Kondo ‘Hayatı Sadeleştirmek İçin Derle Topla Rahatla’ kitabı ve kendi adını verdiği KonMari yöntemi ile benim gönlüme taht kurdu.

‘At Kurtul Ferahla’ isimli kitabı ile de daha detaylı bilgiler edindim ki her biri benim için hiç beklemediğim kadar faydalı oldu.

KONMARİ YÖNTEMİ İLE KİTAPLAR NASIL DÜZENLENİR?

1.ADIM: Hepsini yerlerinden çıkarıp bir araya getirin.

Kitapları Eleme - Keyif Veren Kitaplar
KonMari Yöntemi ile Kitaplık Düzenleme

Bütün kitaplarınızı raflardan indirip yere koyun. Gözünüzde büyütmeyin, eğer sayıca çok fazlaysa kategorilere ayırabilirsiniz. Ben ikiye böldüm.

Marie Kondo dört alt kategoriye ayırmayı tavsiye ediyor:

Genel ( zevk için okunanlar)
Kaynak ( ders kitapları,yemek kitapları vb.)
Görsel amaçlı (kitapta fotoğraf albümleri olarak açıklamış ancak konmari yönteminde manevi değeri olan fotoğraflar en sona bırakılıyor unutmayın)
Dergi

Bunların dışında belli bir kategoride fazla sayıda kitabınız varsa onları da ayırabilirsiniz. (Seriler, çocuk kitapları vb.)

Onlarca kitabı yerlerinden çıkarmak ve sonra tekrar yerleştirmek kulağa oldukça zahmetli ve gereksiz bir iş  gibi gelebilir.

Öyle bile olsa bu adımı atlamayın çünkü Marie Kondo uzun süre rafta bekleyen kıtapları ‘Görünmez’ olarak nitelendiriyor. Sanki kış uykusundalarmış gibi onları uyandırmamız gerekiyormuş 🙂 Daha sonra  2.adımı uygulamaya geçebilirsiniz.

Dağınık Kitaplık
Kitaplık Düzenleme

2.ADIM: Kitapları teker teker elinize alın ve ‘Bu bende keyif uyandırıyor mu?’ diye sorun

Konmari yönteminin odak noktası her şeyle birebir temas edip sadece gerçekten keyif verenleri seçmek.

Her bir kitabı elinize alıp dokunduğunuzda size neler hissettirdiğini odaklanın.Hislerinize kulak verin.

Bu yöntemi uyguladığınızda ihtiyaç duyduğunuz şeyin tam olarak ne olduğunu anlayacaksınız.

Önemli: Marie Kondo bu aşamada asla kitabın kapağını açıp okumaya kalkmayın diye uyarıyor. Böyle bir teşebbüs karar vermeyi güçleştirebilir.

kitaplar
Kitaplık Düzenleme

Bu zamana kadar neden böylesine zorlandığımı da anlamış bulundum. Taşınırken vs. kitap eleyeceğim zaman karar vermek için hep açıp okurdum. :/

Okunmayan Kitaplar

fazla kitap
Kitaplık Düzeni

Bir gün okurum diye beklettiğiniz hiç okunmamış veya yarım kalan kitaplar varsa, rafta öylece durmalarının hiç bir anlamı yok.

Pek çok kitapsever gibi ben de  yıllardır kitap alışverişlerimi  internet üzerinden yapıyorum. Tahmin edersiniz ki bu alışverişler genelde birden fazla ürün içerir 🙂

O an okumak isteğim kitap haricinde bir kaç tane hatta bazen daha fazla kitap satın alırım. Okumak istediğim o asıl kitap bittikten sonra başka bir tane daha ihtiyaç duyarım ve tekrar toplu bir sipariş veririm. Sonuç olarak elimde okunmayı bekleyen bir sürü kitap olur.

Kalabalık Kütüphane
Okunmayan Kitaplar

Size de oluyor mu bilmiyorum ama bu durum zihnimde bir ağırlığa sebep oluyor. Bir türlü zaman bulup okuyamayınca kendimi kötü hissediyorum. Artık bu konuda daha dikkatli olmaya çalışacağım.

Ayrı Kaplara Ayırma Metodu

Bir de ayrı kaplara ayırma metodu denediğinden  bahsediyor Marie Kondo. Yani kitaplardan veya dergilerden hoşumuza giden, bize ilham veren sözleri ve fotoğrafları alıp dosyalamak. Ancak iki ay boyunca hiç açıp bakmadığını fark etmiş ve onları da elden çıkarmaya karar vermiş.

Ben de böyle bir şey yapmıştım. Severek kullandığım için saklıyorum.

Kağıtları Düzenleme
KonMari Metodu

3.ADIM: Keyif vermeyen bütün kitaplarla vedalaşın.

bağışlanacak Kitaplar
Vedalaştığım Kitaplar

Bana iyi gelmeyen okuduğum, okumadığım ve yarım bıraktığım yüze yakın kitap belki de bir başkasına mutluluk vermek üzere kitaplığımdan çıktı.  Daha önce defalarca kitap elemesi yaptım, onlarca kitap bağışladım ancak hiç bir zaman bu kadar hızlı ve kolay olmamıştı. O kadar rahatladım ki…

4.ADIM: Kitapları zevkinize göre yerleştirin

Sevdiğiniz kitaplarla baş başa kaldığınızda göre raflara kitap dizmeye başlayabilirsiniz. Her ne kadar KonMari metodu aynı kategoriden olanları bir yerde tutmayı önerse de, yemek kitaplarının mutfakta tutulmasında veya yatmadan okuduklarınızın baş ucunuzda durmasında bir sakınca yok.

Diğer eşyalardaki gibi kitapları da dik duracak şekilde yerleştirmek kullanım kolaylığı sağlıyor.

Kitapları Yerleştirme
Kitaplık yerleştirme önerileri

İsterseniz de bazı kitapları aşağıdaki gibi üst üste yatay bir şekilde dizerek değişiklik yapabilirsiniz.

Kitaplık Dekorasyonu
Kitaplık yerleştirme sanatı

Dekoratif bir kitaplık görünümü için sevdiğiniz objeleri ve kitaplık düzenleyicileri kullanabilirsiniz.

Dekoratif Kitaplık Duzenleme
Kitapseverler için dekorasyon önerisi

Kitaplık düzenleme stillerinden kitapları renklerine göre dizmek en çok hoşuma gidenlerden.

Kitapları rengine Gore Gruplandırma
Renge göre kitaplık düzenleme

Sade kitaplık düzeni için ters çevirip yerleştirmek de güzel bir seçenek olabilir. Ben de bazı yıpranmış kapağı olan kitaplarımı ters yerleştirdim. Bütün kitapları ters dizmek bana pek kullanışlı gelmedi.

Kitaplık Dekorasyon
Sade kitaplık

Kimileri de kitapları beyaz bir kağıtla kaplamayı tercih ediyor.

Minimalist Kitap
Sade kitaplık düzeni

Kitaplık Düzenleme Öncesi / Sonrası

Kitaplık Düzeni
Kitaplık Düzenleme Öncesi

Sade Kitaplık Düzeni
Yeni Kitaplık Düzenim

Daha önce iki ayrı kitaplığa yayılan kitaplarımı tek bir tanesinde toplayabildim. Renge göre kitaplık düzeni hoşuma gittiği için böyle bir düzen oldu şimdilik. Fotoğrafta görünmeyen bir raf daha var en altta.

Kaynak kitaplarım, defterlerim, albümler ve dergiler ise başka bir dolapta.

Kağıtları Düzenlemek

Marie Kondo’nun kağıtları düzenleme yöntemi ile zahmetsizce bütün kağıt kalabalığından kurtulun!

Kağıtları Düzenleme - Dosya Düzeni
Dosya Düzenleme

Biliyorsunuz ki Konmari bize keyif veren şeylere odaklanıyordu, şimdi kağıtlar kategorisine geldiğimizde çoğunluğunun bize keyif vermediği çok açık. Bizi mutlu edenler varsa muhtemelen onlar da manevi değeri olduğu için en sona bırakılacak.

Temel kural hepsini atmak!

Kağıtlar evinizde her yere dağılmış durumda y ada  organize bir şekilde dosyalanmış halde olabilir. Her iki durumda da onları tekrar bir gözden geçirmeniz gerekebilir.

Marie Kondo, eğer aynı belgeleri sık sık kullanmıyorsanız, kağıtları detaylı şekilde sınıflandırmaktan  kaçınmanızı söylüyor.

Konmari yöntemi kağıtları basitçe iki gruba ayırıyor:

  1. Üzerinde çalışılması gerekenler
  2. Saklanması gerekenler

Bunların dışında kalanları elden çıkarabilirsiniz. Size keyif verenleri duygusal ögeler kısmında değerlendirmek üzere ayırabilirsiniz.

1.Üzerinde çalışılması gerekenler

Şu an kullanmakta olduğunuz güncel projelere ait kağıtlar, okunacak belgeler, ödenmek için bekleyen faturalar, cevaplanacak postalar ,doldurulması gereken formlar bu kategoriye giriyor.

İlgi gerektirenler kutusu hazırlayın : Bir an önce üzerinde çalışılması gerekenler aynı kutuda kolay ulaşılabilecek bir yerde tutulabilir.

Önemli: ‘İlgi gerektirenler kutusu’ mümkün olduğunca boş olmalıdır. Amacına uygun olarak vaktinde ilgilenmelisiniz.

Marie Kondo- Pending Box
İlgi Gerektirenler Dosyam

2.Saklanması gerekenler: Kullanım sıklığına göre ikiye ayrılır

2.A. Nadiren İhtiyaç Duyulanlar (sözleşmeler, garanti belgeleri vb.)

Belli bir süre saklanması gereken evrakları da tek bir dosya içinde toplayabilirsiniz. Sık sık ihtiyaç duyulmadıkları için fazla guruplandırmadan aynı yerde saklanabilir.

Elektronik eşyaların kullanım kılavuzlarını kullanmıyorsanız atabilirsiniz. Garanti belgelerini ise hepsi aynı dosyada olmak üzere saklayıp, süresi geçenleri atabilirsiniz.

Marie Kondo bir daha hiç bakmayacağınız eğitim malzemelerini de elinizde tutmanın bir getirisi olmayacaktır diye belirtiyor.

2.B. Sıklıkla kullanılanlar

Her zaman lazım olabilecekler,sıklıkla bakmanız gereken kağıtlar da aynı dosyada yer alabilir. Sayılarını mümkün olduğunca az tutarsanız düzenlemek daha kolay olacaktır.

Düzenli Kitaplığınızın Keyfini Çıkarın :

KonMari yöntemini denemekte kararsız kaldıysanız, kendinize biraz zaman ayırıp ona bir şans vermenizi tavsiye ederim.

Sormak istediğiniz bir konu olursa veya bir öneride bulunmak isterseniz aşağıdaki yorum kısmından gönderirseniz hemen cevaplamaya çalışırım. Yazım hakkındaki yorumlarınızı ve sizin bu konudaki tecrübelerinizi okumayı sabırsızlıkla bekliyorum 🙂

Artık sevdiğiniz kitaplarla dolu bir kütüphaneye sahipseniz keyfini çıkarma zamanı geldi. Herkese bol okumalı günler dilerim…

Umarım KonMari Yöntemi ile Kitaplık Düzenleme +Dosya Düzeni | Derle Topla Rahatla isimli yazım sizler için faydalı olmuştur. Yazımı sosyal mecralarda paylaşarak daha çok kişiye ulaştırmanız beni çok mutlu eder.

Feyza Güler

Comments (3)

  1. Zehra Ekim 26, 2020
  2. Feyza Güler Kasım 7, 2020
  3. Zehra Õz Ekim 18, 2022

Yorum yap

[hfe_template id='1141']