KonMari Yöntemi ile Ev Düzenleme 3.Bölüm | Mutfak – Banyo – Bütün Ev Eşyaları (Komono)

Evinizi sadeleştirip düzenlemekte zorlanıyor musunuz? Mevcudu kaç olursa olsun her halükarda ev hep dağılıyor ve bazen ev düzenlemek çok yorucu ve içinden çıkılamaz bir hal alıyor. Konmari yöntemi ile ev düzenleme metodu imdadımıza yetişti neyse ki.

Japon temizlik ve organizasyon uzmanı, aynı zamanda ‘Hayatı Sadeleştirmek için Derle Topla Rahatla’ kitabının yazarı Marie Kondo’nun KonMari Yöntemi ile ‘Komono’ (muhtelif öğeler) olarak adlandırılan evdeki bütün eşyaları düzenleyebilirsiniz.


Merhaba, beni İnstagram'da takip etmeyi unutmayın: @sadesakinblog
KonMari Yöntemi ile Ev Düzenleme 3.Bölüm (Komono)

KonMari Yöntemi ile Ev Düzenleme size fazlalıklardan kurtularak daha sade ve mutluluk veren bir eve sahip olmak için önemli derecede yardımcı olacaktır. Üstelik bunu sürdürerek her zaman evi düzenli tutmak da kolaylaşacaktır. Sonuçtan fazlasıyla memnun kalacağınızı rahatlıkla söyleyebilirim.

Nasıl mı ?

Son zamanlarda evimizde KonMari Yöntemi ile ev düzenleme konusu gündemde. Şimdiye kadar dört kategoriden ilk ikisi olan kıyafetler, kitap ve kağıt kategorilerini düzenlemeyi bitirdim ve haylimdeki gardırop ve kitaplığa kavuştum.

Hiç Dağılmayan Gardırop Düzenleme Yöntemi : KonMari başlıklı yazımda tüm gardırobumu nasıl sadeleştirip KonMari tekniğiyle düzenlediğimi fotoğraflarla detaylı bir şekilde anlattım.

Kitap ve kağıt bölümünü ise KonMari Yöntemi ile Kitaplık Düzenleme + Dosya Düzeni başlıklı yazımda bulabilirsiniz.

Önemli: KonMari Yönteminde sıralama çok mühim olduğundan öncelikle yukarıdaki iki yazıma göz atmanızı tavsiye ederim.

Şimdi ise sıra 3.kategoride : ‘Komono’ (muhtelif öğeler)

KonMari Yöntemi ile Ev Düzenleme 3. Adım : Komono (muhtelif öğeler)

Bu bölümde de diğerlerinde olduğu gibi tüm eşyaları alt kategorilere bölerek sırayla hepsini elden geçiriyoruz.

Evin diğer üyeleriyle ortak kullandığınız eşyalar varsa ilk olarak kendinize ait olanlardan başlayabilirsiniz. Eğer yalnız yaşıyorsanız istediğiniz alt kategoriden başlamakta özgürsünüz.

Önemli: Oda oda değil kategorilere göre ayırarak gitmek çok önemli. Çünkü; eşyalar evin farklı bölümlerine dağılmış olabiliyor. Mesela benim kullandığım bazı bakım ürünleri banyodayken, bazıları da yatak odasındaydı. Hatta oturma odasında da bir çok krem vb. eşyalar bulunuyordu. Önce hepsini toplayıp bir araya getirmeliyiz.

KonMari Yöntemi temelde sadece keyif veren eşyaları tutmamızı tavsiye ediyor. Her bir eşyayı elimize alıp ‘Bu bana keyif veriyor mu?’ diye sormak inanın çok etkili.

Kıyafetlerden başlayarak sırasıyla bütün kategorilerde bunu uyguladıkça kendinizi daha iyi tanımaya başlayacaksınız.

Keyif Veriyor Mu ?

Peki özellikle keyif vermeyen, sadece bir amaca hizmet eden eşyalar ne olacak?

Onlarla da iletişim kurmak güzel olur. Bize verdiği hizmet, hayatımızı nasıl kolaylaştırdığı düşünülebilir. Marie Kondo’nun ‘At Kurtul Ferahla’ isimli kitabında önerdiği gibi ; mixerimi elime alıp “Hayatımı kolaylaştırdığın için teşekkürler, iyi iş çıkardın!” dediğimde onu gördükçe daha çok keyif alıyorum.

KonMari size hiç bir şekilde mutluluk vermeyen eşyaları ise , ona şimdiye kadar verdiği hizmet için teşekkür ederek evden çıkarmanızı tavsiye ediyor.

Özetle yapılacak 3 temel şey:

  1. Aynı kategoriye ait bütün eşyaları bir araya getirmek
  2. Yalnızca keyif verenleri seçmek
  3. Ait olduğu kategoriye göre yerleştirerek saklamak

Bu kategoride düzenlenecekler sırasıyla aşağıdaki alt başlıklara ayrılıyor.

  1. CD ve DVD’ler
  2. Cilt bakım ürünleri
  3. Makyaj malzemeleri
  4. Aksesuar
  5. Değerli öğeler (kredi kartı, pasaport vb.)
  6. Elektronik eşyalar (kablolar dahil eletrikle ilgili her şey)
  7. Evde kullanılan araç gereçler (kırtasiye, yazı malzemeleri, dikiş seti)
  8. Ev malzemeleri (ilaç, deterjan, kağıt mendil gibi tüketilen eşyalar)
  9. Mutfak ürünleri / yemek malzemeleri
  10. Diğerleri (süs eşyaları, biblolar vb.)

Bunlardan farklı olarak belirli bir alanda çok fazla sayıda eşyaya sahipseniz, onları ayrı bir kategoride değerlendirebilirsiniz.

1. CD ve DVD’leri düzenleme

Ev düzenleme

Uzun yıllardır CD/DVD kullanmıyoruz. Bende plastik bir Cdlik içinde yaklaşık 20 adet vardı,oğlum onları çubuğa geçirerek oyun oynuyordu. Artık pek ilgisini çekmediği için attım sonunda.

2. Cilt Bakım Ürünleri Düzeni

Cilt bakım ürünlerini kullanırken en çok dikkat edilmesi gereken şey son kullanma tarihi.

Son kullanma tarihi geçen ve kullanmaktan hoşlanmadığınız ürünleri eleyebilirsiniz.

Uzun süredir zararlı kimyasal içerikli cilt bakım ürünlerinden uzak durmaya çalışıyorum. Elimdekileri de oldukça azaltmama zağmen 8 adet krem ve son kullanma tarihi geçen veya içeriğinden dolayı kullanmak istemediğim bir çok atılacak ürün daha buldum.


Oğlumun pişik kremlerini ve diğer bakım ürünlerini de bu kategoride değenlendirerek tarihi geçenleri,artık ihtiyacımız olmayanları ve kullanmak istemediklerimi ayırdım.

Kalanları ise banyo dolabına düzenleyici yardımıyla yerleştirdim.

3. Makyaj Malzemeleri Düzenleme

Makyaj malzemeleri düzenleme

Makyaj malzemeleri de son kullanma tarihleri açısından sık sık gözden geçirilmeli. Fazla makyaj yapmadığım halde bir çok ürün birikmişti elimde. Kullanmadıklarımla vedalaştım.

KonMari ev düzenleme


Bir kaç tane far fırçası da oğluma sulu boya fırçası oldu 🙂 Çok güzel boyuyor fırça almama gerek kalmadı.

Ev düzenlemek


Parfümleri de gözden geçirmeyi unutmayın.

Kozmetik ve bakım ürünleri alışverişinde artık çok daha dikkatliyim, çoğunlukla kendi yaptığım doğal ürünleri kullanmaya çalışıyorum.

4. Aksesuarları Düzenleme

Aksesuar düzenleme

Kolye, yüzük, bileklik, küpe derken ufak tefek bir çok aksesuar birikebiliyor çekmecelerde. Öylesine tuttuklarınızı ayırıp sadece sevdiklerinizi saklarsanız bunları düzenlemek daha kolay olur.


Bu kategoride kullanmadıklarımı eledim daha doğrusu bir daha kullanmam dediklerimi. Şu anda zaten pek takı taktığım söylenemez. Kolyelerim takat takmaz kopuyor,oğlum rah bırakmıyor, bileklikler desen ellerimi yıkarken rahatsız ediyor. Sadece evlilik yüzüğüm ve küpemi sürekli takıyorum. Bir de hediye gelen bir kaç aksesuar var, çok sevdiğim için zaman zaman takıyorum.

Size mutluluk veren aksesuarlarınızı çekmecenizde aynı mağaza standı gibi sergileyebilirsiniz. Marie Kondo bunun oldukça keyif verici olacağını söylüyor. Ayrıca aradığınızı da kolayca bulabilirsiniz.

Küçük kutuları düzenleyici olarak kullanabilirsiniz. Güzel görünen kutularınız yoksa basit bir kutuyu kağıtla kaplayarak daha şık bir hale getirebilirsiniz. Veya hazır satılan mücevher kutularından yararlanabilirsiniz.

Şifonyer veya makyaj masası çekmecesinde güzel bir düzenleme yapabilirsiniz. Bende ikisi de olmadığı için aksesuarlarımı gardıropta saklıyorum.

Değerli Öğeler

Cüzdan, nakit para, kredi kartları, pasaport vb. öğeleri bu kategoride değerlendirebilirsiniz.

Öncelikle artık ihtiyacınız olmayanları atarak kalanları dikey bir şekilde bir kutuda saklayabilirsiniz.

Atmadan veya yerine yerleştirmeden önce herhangi bir işlem yapmanız gerekenler varsa ilgi gerektirenler kutusuna koyun.

İlgi gerektirenler kutusu, bu yazımda bahsettiğim gibi KonMaride vakit kaybetmeden üstünde çalışılması gereken kağıt, evrak vb. öğeleri koyduğumuz kutu veya dosyaydı .

Eve geldiğinizde çantanızdakileri yerleştirirken cüzdanınızı da onun için ayrılan yere koyabilirsiniz.

Alışverişte diğer cüzdanlar ağırlık yaptığı için fermuarlı küçük bez bir çanta kullanıyorum. Kullanımı da daha kolay geliyor ve az yer kaplıyor.

6. Elektronik Eşyalar (kablolar dahil eletrikle ilgili her şey)

Bilgisayar, telefon, tablet, televizyon, fotoğraf makinesi, oyun konsolu, yazıcı vb. elektronik eşyalarınızı ve bunlara ait kabloları gözden geçirin.

Tüm cihazlar ve kablolar eşleştikten sonra geriye ne işe yaradığını bilmediğiniz kablolar kaldıysa muhtemelen onlara ihtiyacınız yoktur.

Kulaklıkları , hafıza kartlarını, flash bellekleri de elden geçirmeyi unutmayın.

Manevi değeri olduğu için sakladığınız cep telefonu gibi eşyalar varsa onları en son kategori olan duygusal öğeler bölümüne bırakabilirsiniz. Benim iki tane eski telefonum hala duruyor : )

Oturma odamızdaki konsolun bir çekmecesini elektronik eşyalar için ayırdım, şarj kabloları, flash bellekler, power bank , mp3 çalar, kulaklıklar vs. dışında başka bir şey koymuyoruz. Elektrikli spürgenin iki küçük aparatı da burada yerini buldu. Zaten onları en çok oturma odasında kullanıyorum.

7. Evde kullanılan araç gereçler (kırtasiye, yazı malzemeleri, dikiş seti)

Marie Kondo ev düzenleme

Geldik benim en çok vaktimi alan kategoriye. Kırtasiye, tuhafiye ve çeşitli hobi malzemeleri.

Çok fazla sayıda oldukları için ayrı ayrı ele aldım. Daha önce kitaplarımı düzenlerken yüze yakın kitabı elemiştim. Kitaplık rafları boşalınca bütün kırtasiye,dikiş ve hobi malzemelerimi düzenleyici kutularla raflara yerleştirdim.

8. Ev malzemeleri (ilaç, deterjan, kağıt mendil gibi tüketilen eşyalar)

Banyo Düzenleme

Havlu dolabı düzeni

Yüz ve vücüt temizleme / bakım ürünleri: Cilt ve saç bakım ürünleri, saç kurutma makinesi, tıraş bıçakları, maskeler ve havlular.

Banyo ürünleri: Şampun, sabun vb.

Temizlik ürünleri: deterjan, sünger, temizlik bezi, tuvalet kağıdı vb.

Bütün ürünleri gözden geçirip küçük bir poşet atılacak eşya çıkardım. Eskiyen havluları eledim. Banyo dolabım artık rahat rahat yetiyor. Tuvalet kağıdı ve havlu kağıtları dolabın üstüne kutu içinde yerleştirdim çünkü banyoda başka dolabım bulunmuyor.

İlaçlar

İlaçların son kullanma tarihlerini kontrol ederek ihtiyacınız olanları bir kutuda veya varsa ecza dolabında saklayabilirsiniz.

Ben çok önceden bütün ilaçları atmıştım. Bu kategoride sadece besin takviyelerimi düzenlemem gerekti. Onları da mutfak dolabına yerleştirdim.

9. Konmari Mutfak Düzenleme

Neden konmari mutfak düzenini ilk sırada yapmıyoruz diye düşünebilirsiniz. Mutfak kategorisini bu kadar sona bırakmamızın iki önemli sebebi var.

Birincisi; buraya kadar olan kategorileri düzenlerken, bize keyif veren eşyaları seçiyoruz ve kendi zevkimizi, duygularımızı daha iyi anlıyoruz. Mutfakta oldukça çeşitli eşya bulunduğundan henüz kıyafetleri düzenlemeden mutfağa geçersek karar vermemiz kolay olmayabilir.

İkincisi ise; mutfakta fazlaca düzenleyici kullanmamız gerekebiliyor, hemen yeni düzenleyiciler almadan önce diğer kategorileri düzenlemeyi bitirirsek elimizde boşa çıkan kutu, düzenleyici, sepet gibi ürünler olabilir.

Gardırobumu ve kitaplığımı düzenlerken bir çok boş kutu, düzenleyici ve sepet çıkınca Marie Kondo’ya hak verdim 🙂

KonMari yöntemi mutfaktaki eşyaları üç bölümde ele alıyor;

  • yemek pişirme ürünleri
  • yemek yeme ürünleri
  • yiyecekler

Her birine ait olan eşyaları bir araya getirip size keyif verenleri seçin. Bunu yapamayacaksanız mutfağı toplarken vakit buldukça elemelerinizi yapabilirsiniz.

Benim mutfağımda fazla elenecek eşya yoktu. Kullanırken veya temizlerken zorlandığım ve bana keyif vermeyen ürünleri daha önce mutfağımdan çıkarmıştım.

Kalacak olan eşyaları düzenlerken KonMari’ye göre önceliğimiz ulaşım kolaylığı değil temizleme kolayığı olmalı.

Yemek yaparken ulaşılması kolay olsun diye ocak yakınlarına yerleştirdiğimiz eşyalar çok kısa sürede kirlenir. Sürekli temizlemek de pek çekici değil.

Bu yüzden mutfak tezgahını mümkün olduğunca boş bırakıyorum, hem görüntüsü daha çok hoşuma gidiyor hem de fazladan temizlik işi çıkmamış oluyor. Yemek yaparken nasıl ki yiyecekleri bzdolabından çıkarıp kullanıyorum, yağı, tuzu, çayı da mutfak dolabından alıp işim bitince hemen yerine yerleştiriyorum.

Evlenirken yemek takımı, kahvaltı takımı gibi ürünler almadım. Annem kullanmadığı misafir yemek takımı hoşuma gittiği için bana verdi,günlük ve misafirlik olarak onları kullanıyorum.

Bardaklarım seneler içinde kırılarak çok azalmıştı, bana keyif vermeyenleri çıkardım, yeni bir çay bardağı takımı aldım.

Bakliyatları fotoğraftakine benzer cam kavanozlarda bir çekmecede muhafaza ediyorum.

KonMari Mutfak Düzenleme

Şimdiye kadar mutfak için satın aldığım veya hediye gelen eşyaları ne zaman istersem kullandım. Çok hoşuma giden kahve bardaklarını kullanmak için bir misafir gelmesini beklemedim. Marie Kondo da kitabında bu şekilde yapmayı tavsiye ediyor.

Hediyeler

10. Diğerleri (süs eşyaları, biblolar vb.)

Çoğu evde olduğu gibi bebekle birlikte bizde de süs eşyaları bir hayli azaldı. Evdeki dekoratif ürünlerin çoğu hediye gelmişti. Bir kısmı kırıldı veya yıpranmıştı, kendilerine teşekkür edip vedalaştım.

Asılabilecek olanları astık, bir kaçını evin çeşitli yerlerinde kullandım, bazıları daha önce yazımda da bahsettiğim gibi gardırobumda bana keyif vermeye devam etti.

Love piece - Keyif Veren Bir Alan
Gardırobunuzda Keyif Veren Bir Alan Oluşturun

KonMari Yöntemi ile Ev Düzenleme’nin Bana Kattıkları

Bu yöntemle evdeki bütün muhtelif eşyalar tek tek elden geçirildi ve düzenlendi. Artık bana keyif vermeyen , kullanmaktan veya görmekten hoşlanmadığım, temizlemekte zorlandığım ne varsa hepsine veda ettim.

Evi düzenli tutmak, temizlik yapmak kolaylaştı. Bütün o dağınıklığın zihnimde oluşturduğu yük kalktı. Her eşyanın kendine ait bir yeri var, onları kullanmak ve bakımını yapmak daha keyif verici hale geldi.

Sizin ev düzeniniz nasıl? Evim hep dağınık diyenlerden misiniz yoksa genelde düzenli midir. En çok zorlandığınız bölüm hangisi? Bu konudaki görüşlerinizi ve önerilerinizi aşağıdaki yorumlar kısmında belirtebilirsiniz.

KonMari yolculuğum bir sonraki yazıda ‘Duygusal Öğeler’ kategorisiyle devam edecek. Herkese kolaylıklar dilerim 🙂


Umarım KonMari Yöntemi ile Ev Düzenleme 3.Bölüm | Mutfak – Banyo – Bütün Ev Eşyaları (Komono) başlıklı yazım sizin için faydalı olmuştur. Yazımı sosyal mecralarda paylaşarak daha çok kişiye ulaşmasını sağlamanız beni çok mutlu eder.

Comments (4)

  1. Zehra Õz Aralık 1, 2020
    • Feyza Güler Aralık 8, 2020
  2. Zehra Õz Aralık 1, 2020
    • Feyza Güler Aralık 8, 2020

Yorum yap

[hfe_template id='1141']