KonMari Metodu | Düzenli Evlerin Sırrını Açıklıyorum!

Marie Kondo’nun çok satanlar listesinde yer alan ‘Hayatı Sadeleştirmek için Derle Topla Rahatla’ kitabı ve benzersiz bir yöntem olan KonMari Metodu,  “Evim çok dağınık, toplama işi bana göre değil.” diyenler için dahi kelimenin tam anlamıyla hayat değiştiren bir bakış açısı kazandırdı.

KonMari Metodu ile insanlar geri dönüşü olmayacak şekilde yaşam alanlarına çekidüzen vermekteler. 


Merhaba, beni İnstagram'da takip etmeyi unutmayın: @sadesakinblog
Marie Kondo Derle Topla Rahatla
Marie Kondo – Derle Topla Rahatla – Konmari Metodu


Ben de bu düzenleme maratonuna katıldım ve hayatımı düzenlemeye başladım. Hayatımı diyorum , çünkü; KonMari Metodu ev düzenlemekten çok daha fazlası oldu benim için.

Marie Kondo’nun deyimiyle;

“Evinize baştan sona yeniden çekidüzen vermek, yaşam tarzı ve bakış açınızdaki değişikliği de beraberinde getiriyor.”

Beş yaşından beri bu işlere kafayı takmış bir kadını gerçekten anlamak istedim ve tahminimden fazlasını elde ettiğimi söyleyebilirim.

‘Hayattan Keyif Almak İçin At Kurtul Ferahla’ isimli kitabını okuyarak düzenleme işine devam ettim.

Sizlere de ilham olması adına bu yolculukta öğrendiğim, farkına vardığım, yüzleştiğim her şeyi, zorluklarıyla, güzellikleriyle anlatmak istedim.

KonMari Metodu Nedir?


Konmari metodu nedir ? Baştan söylemeliyim ki KonMari Metodu minimalizm değildir. Hiçbir zaman eşyaların sayılarına odaklanmaz. Ayrıca sadece basit bir katlama yöntemi veya dolap yerleştirme yöntemi de diyemeyiz.

Marie Kondo hayatını bu işe adamış biri olarak, bize ev toplamanın sadece kullanmadığımız eşyaları ortadan kaldırıp evi temizlemek olmadığını gösteriyor.

KonMari Metodu’nun amacı hayatı yeniden düzenlemek, kendimizle yüzleşmek, duygularımızın, düşüncelerimizin,   zevklerimizin ve hayattan beklentilerimizin, yapmamız ve yapmamamız gereken şeylerin farkına varmak bize keyif veren şeyleri bulmak, nihayetinde içimizi neşeyle dolduracak bir yaşam alanına sahip olmaktır.

Ev düzenlemekle tüm bunların ne ilgisi var diye düşünebilirsiniz. Ancak Marie Kondo teknikleri uygulamaya başladığınız anda sizi de etkisi altına alacak ne demek istediğimi anlayacaksınız.

KonMari Metodu | 6 Altın Kural

1.KonMari Yöntemi ile Kendinizi Bu İşe Adayın

Her gün azar azar toplamak, rastgele bir çekmece veya dolabı gözümüze kestirip sadeleşmeye ve düzen kurmaya çalışmak kulağa daha kolay gelebilir.

Ancak, bu şekilde bu işin hiç bitmeyeceğini düşünerek umutsuzluğa kapılma ihtimaliniz çok yüksek.

Bunun sebebi insanların yaptıkları işin sonuçlarını net göremiyor ve etkisini tam olarak hissedemiyor olmalarıdır.

Ev düzenleme
Ev Düzenleme Tüyoları


Ev toplama işi genel anlamda iki başlık altında incelenebilir; bir şeyi elde tutup tutmamaya ve onu nereye koyacağınıza karar vermek. Bu ikisini yapabilirseniz mükemmelliğe ulaşabilirsiniz.

2.KonMari Metodu Uygulamadan Önce Hayal Et

Motivasyon

Eviniz nasıl bir yer olsun isterdiniz?

Gözünüzde canlandırın.



Öncelikle yapmanız gereken hayal etmek. Sizin için ideal yaşam tarzı nasıl olmalı? Nasıl bir evde, nasıl bir hayat yaşamak istersiniz? Eviniz nasıl bir yer olsun isterdiniz,gözünüzde canlandırın.

Anahtarı çevirip dış kapıyı açtığınızda sizi karşılayan ne? Burnunuza ne kokusu geliyor?

Ayakkabılarınızı çıkarırken, ellerinizi yıkarken, duş alırken, kıyafetlerinizi giyerken size keyif veren neler gördünüz, nelere dokundunuz?

Mutfakta yemek hazırlarken, yemeğin tadını çıkarırken, bulaşıkları toplarken hangi eşyalar size hizmet etti ve işinizi kolaylaştırdı?

Koltukta dinlenirken yaslandığınız minder ne kadar yumuşaktı? Size neşe veren neler görüyorsunuz?

Ailenizle zaman geçirirken, çocuğunuzla oyun oynarken kalbinizi ısıtan şeyleri düşünün.

Pijamalarınızı giydiğinizdeki o  rahatlığı hayal edin. Uyumak için yatağa uzandığınızda sizi sarmalayan yorganı hissedin.

Yazmayı seviyorsanız yazın, çizmeyi tercih ederseniz hayalinizi resme dökün. Dergilerdeki beğendiğiniz görsellerden bir kolaj oluşturabilir veya bir Pinterest Panosu düzenleyebilirsiniz.

Lütfen bu adımı zaman kaybı olarak görmeyin, ne istediğini bilmeyen biri karar vermekte daha çok zorlanır.

KonMari Yöntemi Uygularken Önce Atın

Marie Kondo - Kıyafet Eleme
KonMari Metodu – Önce At

Eşyalarınızı nereye yerleştireceğinizi düşünmeden önce atma işini bitirin.

Örneğin; kıyafetlerinizi toplarken sıra ayakkabılara geldi. Artık giymek istemediğiniz bir kaç çift ayakkabıyı ayırdınız. Kalanlara şöyle bir bakıp, “Bunları nereye koyabilirim, acaba şuraya sığar mı?” diye düşünmeyin.

İhtiyacınız olmayan her şeyden kurtulmadan önce kalanları nereye koyacağınızı düşünmek, karar verme sürecinizi aksatıp, işleri bir hayli yavaşlatabilir.

“Nasıl olsa dolapta yer var, bir şekilde sığar, dursun bi ara giyerim.” diye düşünebilirsiniz.

Ancak Marie Kondo’ya göre ‘bir ara’ , ‘hiç bir zaman’ demektir.

Bu adımı gerektiği şekilde uygulamadan istediğiniz düzene kavuşmak ve onu sürdürmek oldukça güçtür.

KonMari Metodu ile Eşyaları Kategorilere Göre Düzenleyin

Hayatınızın her alanında her şeyi ait olduğu guruba göre değerlendirin, bulunduğu yere göre değil.

Marie Kondo

Marie Kondo’ya göre, ev düzenleme işinde yapılan en büyük hatalardan birinin eşyaların bulundukları yere göre toplanmaya çalışılmasıdır.

Oda oda toplamaya çalışmak, tam topladığınızı sanarken, sadece eşyaları bir yerden başka bir yere taşıdığınızı fark edebilirsiniz.

Elinizde aynı kategoriden ne kadar eşya bulunduğunu görmek için ideal olan budur. Kıyafetleri ele alacaksanız yatak odası, antre, salon, mutfak dahil her yeri kontrol edip hiç bir parçayı gözden kaçırmamaya dikkat edin.

Hem atma işini yaparken, hem de kalan eşyaları yerleştirirken onları ait oldukları kategoriye göre sınıflandırmak gerekiyor.

Eşyaları toplarken izlenecek sıra şu şekildedir:

  1. Kıyafetler
  2. Kitaplar ve Evraklar
  3. Komono ( muhtelif öğeler )
  4. Duygusal Öğeler

1. Kıyafetler

Diğerlerine nazaran karar vermesi daha kolay olduğu için ilk sırada kıyafetleri düzenleme yer alıyor. Sizin için kıyafetlerden vazgeçmenin çok zorlayıcı olduğunu düşünseniz bile sırayı bozmadan olduğu gibi uygulamanız yararınıza olacaktır emin olun.

İnsanlar her gün kıyafetlerinin bir kısmını üzerinde taşıyıp, sürekli onların bakımını yapıyor, yıkayıp ütülüyorlar. Dolayısıyla oldukça yakın bir ilişki kuruyorlar.

Bence bu yüzden bu kategoride karar vermek biraz daha kolay olabiliyor. Ne istediğimizin farkına varıyoruz çok geçmeden.

Öyle değilse bile endişelenmeyin, KonMari yöntemiyle işlerin nasıl kolaylaştığına inanamayacaksınız.

“Hiç Dağılmayan Gardırop Düzenleme Yöntemi: KonMari Metodu” başlıklı yazımda tam da hayalinizdeki gibi baktıkça size mutluluk veren ve hep düzenli kalabilen bir gardıroba nasıl kavuşabileceğinizi öğrenebilirsiniz.

2. Kitaplar ve Evraklar

“Kitaplarımdan asla vazgeçmem, onları kimseye veremem” ifadelerini sıkça duyarsınız.

Kitap aşığı dostlarım, elbette ki KonMari Metodu uygularken sevdiğiniz hiç bir kitaptan vazgeçmek zorunda değilsiniz.

“KonMari Yöntemi ile Kitaplık Düzenleme + Dosya Düzeni” başlıklı yazımda kütüphanenizi ve evdeki bütün kağıt kalabalığını nasıl düzene sokabileceğinizi detaylarıyla anlattım.

Zihmimin ne denli rahatladığını ise kelimelerle anlatmam mümkün değil.
Lütfen denemeden asla yapamam demeyin.

3. Komono (muhtelif öğeler)

Komono, mutfaktan ,banyoya, elektronik aletlerden kırtasiye malzemelerine kadar evdeki bütün araç-gereçleri kapsayan , en fazla alt guruba sahip olan kategoridir.

Bu nedenle göze çok karmaşık gelebilir. Neyse ki ev düzenlemek için en iyi yöntemi biliyorsunuz 🙂

Siz yeter ki kurallara uyun ve kendinizi gerçekten bu işe verin.

“KonMari Yöntemi ile Ev Düzenleme” başlıklı yazımda tüm ipuçlarını ve izlemeniz gereken sırayı bulabilirsiniz.

Duygusal Öğeler

Nihayet son bölüme ulaştınız. Şimdiye kadar kıyafetler, kitaplar ve milyon tane eşya içeren komono kategorilerini hakkını vererek bitirdiyseniz, artık hiç korkmadan duygusal öğeler kategorisine geçebilirsiniz.

Bu aşamaya gelene kadar, karar verme yeteneğiniz bir hayli artmış, keyfe olan duyarlılığınız yükselmiştir.

İlk başladığınız anla şimdi geldiğiniz nokta arasında dağlar kadar fark olduğunu görmeniz zor değildir.

Hatırası olan eşyalar, geçmişte yaşanan ve sizi mutlu eden anları hatırlatır. Onları atmak, hafızamızı kaybedip tüm o anları unutmak anlamına gelmez.

“Hepimiz, içinde bulunduğumuz andan ibretiz. Ne kadar harika olursa olsun, geçmişte yaşamımız mümkün değildir. İçinde bulunduğumuz şu anda duyduğumuz coşku ve keyif çok daha önemlidir.”

Marie Kondo


Gelecekteki ben keyif almak için buna ihtiyaç duyacak mı?” sorusuna cevap vererek bu eşyaları ne yapacağınıza karar verin.

Sakince düşünün, geleceği hayal edin, eskiyi hatırlatan bunca eşyayı tutmanız gerçekten gerekli mi?

Önemli: Duygusal değeri olan bir eşyayı atmak içinizden gelmiyorsa, gerçekten onsuz yapamayacağınızı düşünüyorsanız onu saklayın. O kadar kolay vazgeçemediğiniz için kendinize kızmayın.

Sezgilerinize güvenin. Bu aşamaya gelene kadar belki de yüzlerce eşya hakkında bir karara vardınız.

Atamadığınız bir sinema bileti varsa mesela, onun görevini tamamladığını anlayacağınız gün elbet gelecektir.


Okul Hatıralarını Düzenleme

Karneler, başarı belgeleri, üniformalar, yılsonu gösterisi için sınıfça yaptırdığınız tişörtler…

İki sene öncesine kadar her şeyi saklamıştım. Karneler ve başarı belgeleri düzgünce dosyalanmış bir halde kitaplığımda duruyordu.

Anaokulu karnemde ev adresini bilme kısmına üzgün surat işaretlemişler nasıl da üzülmüştüm. Yirmi yıldan fazla oldu, on dört kez taşındım, hala o zamanki adresimizi unutmadım.

Sonunda onların aslında bana hiç keyif vermediği gerçeğiyle yüzleştim.

Hayatım boyunca genelde başarılı bir öğrenci olmama rağmen okulu pek sevemedim. Ne şimdi ne de gelecekte hiç bir şekilde onlara ihtiycım olmayacaktı.

Toplu halde fotoğraflarını çekip hepsini geri dönüşüme gönderdim.

Orta okuldan mezun olurken sınıf arkadaşlarımızla birlikte formalarımıza hatıra olsun diye bir şeyler yazıp çizmiştik. Dört sene boyunca, o tişört yatağımın başucunda asılı durdu ve bana keyif verdi.

KonMari Tekniğini uygularken uzun zamandır yatağın altında bir hurçta sakladığım ortaokul üniformamın artık bana özel bir  keyif vermediğini anlamam zor olmadı. Artık benim hayatımdaki görevini tamamlamıştı.


Eski Sevgiliden Kalanlar

Marie Kondo, daha önceki ilişkinizden kalan hatıraların da, size yaşattığı güzel anlar için teşekkür ettikten sonra elden çıkarılması gerektiğini belirtiyor.

Çocuklarınızdan Gelenler

Aldığınız en anlamlı hediyeler çocuklarınızdan gelenler olabilir. Resimleri ve kutlama kartlarını fotoğraflarını çekip atabilirsiniz. Eğer tutmak isterseniz de onları güzel bir şekilde saklamalısınız.

Özel bir köşe yaparak sergileyebilirsiniz. Sonunda artık tamamıyla keyfini sürdüğünüzü düşünürseniz, çocuklarınızın gelişimlerine sağladıkları katkıdan ötürü teşekkür ederek, herhangi bir suçluluk duymadan onları atabilirsiniz.

Günlükler ve Mektuplar
KonMari duygusal öğeler
Hatırası olan eşyalar – konmari metodu

Günlüklerinizi gözden geçirip size keyif vermeyen veya hayatınız sona erdiğinde başkalarının okumasını istemedikleriniz varsa onları atabilirsiniz.

Seyahatlerinizden kalan bilet vb. hatıraları saklamak isterseniz size mutluluk verecek şekilde,örneğin bir scrapbook oluşturarak düzenleyebilirsiniz.

İşlevini tamamlamış mektupları geri dönüşüme gönderin. Hala kalbinize dokunanlar varsa onları da güzel bir kutuda saklayabilirsiniz.


Fotoğraflar

Bütün olarak size keyif veren albümler hariç, tüm fotoğrafları yerlerinden çıkartın. Yıllara göre sıralayarak yere yayarak işinizi kolaylaştırabilirsiniz.

Albümler dışında dijital ortamlarda da yüzlerce fotoğraf birikiyor. Yıllardır onları düzenlemeyi bırakmıştım.

Marie Kondo , daha önce uyguladığımız gibi, yeni bir klasör açıp sadece sevdiğimiz bize mutluluk veren fotoğrafları ayırmamızı tavsiye ediyor. Silinecekler değil saklanacaklar seçiliyor böylece.

Marie Kondo teknikleri
Fotoğrafları düzenleme

Seçtiğimiz fotoğrafları da şık bir albüme yerleştirip bize gerçekten neşe vermesini sağlayabiliriz.

KonMari Metodu ile Düzenleme Yaparken Doğru Sırayı Takip Edin

Eşyaları toplarken doğru sırayı takip etmek ( kıyafetler, kitap ve kağıtlar, komono ve duygusal öğeler) KonMari Metodu’nun en önemli kurallarından biridir.

‘Zorluk derecesi göz önüne alındığında, en etkili sıralamanın bu olduğu kanıtlanmıştır. Bu sıraya bağlı kalmak, bize iyi gelen eşyaları seçerken sezgisel algımızın keskinleşmesini sağlar’

Bu kuralın ne kadar gerekli ve işleri kolaylaştırıcı etkisine sahip olduğunu zamanla daha iyi anladım.

Eşyalarınızı toplarken veya kitaplarınızı düzenlerken bir fotoğrafa veya eski bir nota denk geldiğiniz oldu mu hiç?

Bu benim başıma sık sık gelirdi. Anılara dalıp asıl amacım olan toplama işini yarım bıraktığım zamanlar oldu. Ancak KonMari Metodu ile her seferde tek bir şeye odaklanıyorsunuz ve doğru sırayı takip ederek işlerinizi olabilecek en yüksek hızda tamamlayabiliyorsunuz.

Duygusal öğeler kategorisine gelinceye kadar karşıma çıkan tüm manevi değeri olan eşyaları hemen ayırıp işe kaldığım yerden devam etmeye çalıştım.

Karar Verme Kriteri: Keyif Veriyor Mu?

KonMari Yöntemi temelde sadece keyif veren eşyaları tutmamızı tavsiye ediyor.

Tek yapmanız gereken düzenlemek üzere bir araya getirdiğiniz her bir eşyayı tek tek elinizde tutup “Bana keyif veriyor mu?” diye sormak.

Elde tutmaktan kasıt, onu iki elle tutarak vücudumuzun ve kalbimizin ona ne tepki verdiğini anlamaktır.

Marie Kondo Derle Topla Rahatla
Marie Kondo teknikleri

Üstelik sahip olduklarınızla güzel bir şekilde ilgilenmeniz kendinize de iyi bakmanız anlamına gelir.

Kıyafetlerden başlayarak sırasıyla bütün kategorilerde bunu uyguladıkça kendinizi daha iyi tanımaya başlayacaksınız.

Bu şekilde bir karar verme sürecinden geçmek, sizin keyif duygusuna olan hassasiyetinizi artıracaktır. Böylece sadece eşyalar konusunda değil hayatın her alanında karar verme yetinizi geliştirecektir.

Bunun ne denli önemli ve hatta zaman zaman hayati olduğunu tahmin edersiniz.

Peki özellikle keyif vermeyen, sadece bir amaca hizmet eden eşyalar ne olacak?

Onlarla da iletişim kurmak güzel olur. Bize verdiği hizmet, hayatımızı nasıl kolaylaştırdığı düşünülebilir. Marie Kondo’nun ‘At Kurtul Ferahla’ isimli kitabında önerdiği gibi ; mikseri elime alıp “Hayatımı kolaylaştırdığın için teşekkürler, iyi iş çıkardın!” dediğimde onu gördükçe daha çok keyif almaya başladım 🙂

Bir eşyaya böyle iltifat etmek anlamsız geliyorsa sadece kalbinizin sesini dinleyin.

KonMari size hiç bir şekilde mutluluk vermeyen eşyaları ise , şimdiye kadar verdiği hizmet için teşekkür ederek evden çıkarmanızı tavsiye ediyor.

KonMari Metodu Sonuç

Bu işe başlamadan önce Marie Kondo’nun öğrencilerinin KonMari Metodu ile hayatının nasıl değiştiğini okurken, açıkçası pek inanamaıştım.

Ev toplamakla sevdiğin işi bulmanın, istediğin kiloya ulaşmanın, ilişkilerini düzeltmenin ne alakası var diye düşünmüştüm.

Ancak öyle bunalmıştım ki…Küçük bir bebekle zihnimin sürekli bir karmaşa içinde olmasından, günlük dağınıklık dışında  zaten küçük olan evin her köşesinden farklı farklı eşyalar çıkmasından, uzun uğraşlar sonunda dahi bir türlü istediğim düzeni sağlayamamaktan yorulmuştum.

‘Hayatı Sadeleştirmek için Derle Topla Rahatla’ kitabı okudukça her sayfasında beni etkilemeyi başardı, fakat o zaman hayatımı bu denli değiştireceğini tahmin etmemiştim.

Bekentimin çok üstünde bir değişim yaşadım ve bu etkinin ömür boyu sürmesi hiç de zor değil, buna ikna oldum.

Yaklaşık iki yıldır tecrübe ettiğim KonMari Metodu’nu sizlerle paylaşmak benim için çok zevkliydi.

Sade yaşam ve düzen hakkında daha fazla içerik için sadesakin.com‘u sosyal medyadan takip edebilirsiniz.

İnstagram link:

https://instagram.com/sadesakinblog?igshid=182mnpc5jw56m

Facebook link:

https://www.facebook.com/Sade-Sakin-Blog-113409213836290/


KonMari Metodu’nu uygulamaya karar verdiyseniz, size kolaylıklar ve keyif dolu anlar dilerim. Bu konudaki düşüncelerinizi, deneyimlerinizi ve önerilerinizi dinlemeyi çok isterim.

Yazının hemen altındaki yorum kısmından bana ulaşabilirsiniz.


Umuyorım siz de “KonMari Metodu” başlıklı yazımdan keyif almış ve yararlanmışsınızdır. Yazımı sosyal mecralarda paylaşarak daha çok kişiye ulaşmasını sağlamanız beni çok mutlu eder.

Comments (2)

  1. Õz Zehra Ekim 29, 2021
    • Feyza Güler Ocak 4, 2022

Yorum yap

[hfe_template id='1141']