Hiç Dağılmayan Gardırop Düzenleme Yöntemi: Konmari Metodu

Konmari Metodu: Japon temizlik ve düzenleme uzmanı Marie Kondo‘nun mükemmel derleyip toplama tekniği.Kendisiyle ilgili ayrıntılı bilgiyi https://tr.wikipedia.org/wiki/Marie_Kondo adresinden edinebilirsiniz.

Ben bu yazımda Konmari tekniğinin gardırop düzenlemede nasıl kullanılacağını anlattım.Bu yöntemle bütün gardırobumu bir daha hiç dağılmayacak bir şekilde düzenledim.

Biliyorsunuz ki kıyafetlerimiz,çanta ve ayakkabılarımız hayatımızda en çok yer kaplayan,düzenli bakım isteyen eşyalarımızın başında geliyor.

Moda ile yakından ilgili olsun olmasın herkes, içi sevdiği kıyafetlerle dolu, baktıkça keyif veren,derli toplu,düzenli bir gardırop sahibi olmayı hakediyor.

Bu benim için bir hayalken Marie Kondo “Hayatı Sadeleştirmek İçin Derle Topla Rahatla” isimli kitabıyla imdadıma yetişti.Bu kitapla evime ve eşyalarıma,hatta hayata bakış açımda inanılmaz değişimler oldu.

Neden Konmari Yöntemi?

Çocukluğumdan beri eşyalarımı düzenlemeyi severdim ama hiç bir zaman doğru bir şekilde nasıl gardırop düzeni yapılır öğrenememişim.

Sürekli toplamaya çalışır bir türlü düzen kuramazdım.Üstelik dışarı çıkmak üzere hazırlanmak istesem ne giyeceğime karar vermem dakikalar sürerdi.

Giyimime aşırı özendiğimden değil, gerekli parçaların eksikliğinden ve de gereksizlerinden onlarcasının dolabımda olamasından kaynaklıydı.

Bir keresinde 5 dakikalık market alışverişi yapmak için  tam yarım saatimi kıyafet aramakla geçirmiştim.Altı üstü bir eşofman giyeceğim yani.Cidden şaka gibi!

O günden sonra kıyafetlerim ve gardırop düzenim hakkında daha çok düşünmeye başladım.

Zaman bu kadar hızlı geçerken,yapacak onlarca güzel şey varken, durup dakikalarca ne giysem diye düşünmek , giyip giyip çıkarmak ve bunu sürekli tekrar etmek! Gerçekten artık çok bunalmıştım ve dolabıma baktığımda içim açılsın istiyordum.


Merhaba, beni İnstagram'da takip etmeyi unutmayın: @sadesakinblog
Marie Kondo - Kıyafet Eleme - Dağınık Kıyafetler
Giyecek Hiç Bir Şeyim Yok (Mu?)

Neyse ki artık o günler eskide kaldı.

Bir buçuk sene önce ,annem okumak istediği için Marie Kondo ‘Derle Topla Rahatla kitabını sipariş verdim.İki günde okudum ve kelimenin tam anlamıyla büyülendim.

Açıkçası kitabın çevisinde bir takım sıkıntılar var.Ben de ilk aldığımda bebeğim uyurken hızlı hızlı okuduğumdan bazı yerlerini anlamakta güçlük çekmiştim.

Sonra tekrar tekrar okudum,aylar sonra tam anlamıyla idrak edebildim.Marie Kondo yöntemi en iyisiydi ikna oldum ve sonunda hayalime kavuştum.

Bütün kıyafetlerimi,aksesuar,çanta ve ayakkabılarımı kısacası bütün gardırobumu Marie Kondo tekniklerini uygulayarak sadeleştirdim ve düzenledim.

Artık daha sade ve düzenli bir gardıroba sahibim.Ayrıca kıyafet kombinlemek daha kolay ve zevkli hale geldi.

Şimdi dolabın kapağını açtığımda sadece bana mutluluk veren kıyafetlerim, düzgünce yerleştirilmiş bir şekilde beni karşılıyor.

Kıyafet aramakla uğraşmıyorum,ani bir kararla dışarı çıkmaya karar versem giyinmem en fazla 5 dakika sürüyor.

Nasıl yaptığımı bu yazıda tüm detaylarıyla hiç bir şey atlamadan anlattım.Aklınızda hiç bir soru kalmaması için elimden geldiğince açıklayıcı olmaya çalıştım.

Konmari Yöntemi | 5 Temel Unsur

Kitapta bahsedilen konmari yönteminin temel unsurlarını gardırop toplama ve düzenleme açısından tek tek değerlendirdim.Her biri çok önemli.

1.Tek seferde toplamak ve mükemmeli hedeflemek

2.Kategorilere ayırmak ve sırasıyla takip etmek.

3.Doğru yöntemle karar vermek

4.İletişim kurmak

5.Yöntemi olduğu gibi uygulamak

Evet biliyorum,sıraladığım bu maddeler ilk başta kulağa pek bir anlamsız geliyor. Dikkatle okumaya devam ederseniz işin özünü ve neden bu kadar önemli olduklarını anlayacaksınız.

1.Tek Seferde Toplamak ve Mükemmeli Hedeflemek

Marie Kondo’ya göre her seferinde azar azar toplamak,birkaç ayda bir dağınıklıktan sıkıldıkça biraz daha düzenlemeye çalışmak yanlış bir yöntem.

Çünkü;bu,işi asla bitiremeyeceğinizi düşünmenize sebep olabilir! Yaptığınız işin sonucu gözle görülür elle tutulur bir şey olmaz.Hiç bir etkisini hissedemezsiniz.

Maalesef ben bu kuralın bu kadar önemli olduğunu anlayamadım.

Yavaş yavaş toplarım,giymediklerimi ayırırım o kadar vaktim yok dedim  ve bu bana daha çok zaman ve enerji kaybettirdi.

Aynı zamanda kendimi daha kötü hissettim çünkü;aylardır uğraştığım halde hiç bir değişiklik olmamış gibiydi.Hala gardırobum sürekli dağılıyordu ve ben mutlu değildim.

Kitapta bahsedilen ‘geri tepme’ sorununu yaşıyordum.

Ne zaman ki konmari yöntemini harfiyen uyguladım,işte o zaman köklü bir değişim gerçekleşti.Hem düşünce yapımda hem de yaşam şeklimde…

2.Kategorilere Ayırmak ve Sırasıyla Takip Etmek

Marie Kondo eşyaları bulundukları yerlere göre değil kategorilerine göre ele alıyor.Kıyafetler her zaman aynı yerde bulunmuyor olabilir.Hepsini toplu halde görmek için bir araya getirmeniz gerekiyor.

Ev toplamanın ilk adımı olan kıyafetler kategorisini de kendi içinde alt başlıklara ayırıyor.

  • Üstler (gömlek,kazak vb.)
  • Altlar (pantolon,etek vb.)
  • Asılması gerekenler (ceket,palto)
  • Çoraplar
  • İç çamaşırları
  • El Çantaları
  • Aksesuarlar (eşarp,kemer,şapka vb.)
  • Mayo,üniforma vb. belli bir amaca hizmet edenler.
  • Ayakkabılar

Bu sırayı takip etmenin işimizi kolaylaştıracağını söylüyor.Kesinlikle ona katılıyorum.

Yani sırasıyla başlığa uyan ne kadar parça varsa dolaplardan çıkarıp bir araya toplayacağız.

3.En Doğru Yöntemle Karar Vermek

Karar vermeniz gereken iki konu var.

Hangi parçalar sizinle  kalacak?

Kalan eşyalar nereye yerleştirilecek?

İlk olarak bizimle kalacak parçaları tespit edeceğiz.Gitmesi gerekenler yerine ,kalmasını istediklerimize odaklanacağız.

Yerleştirme kısmını kesinlikle en sona bırakıyoruz,bu önemli.Aksi halde karar verme sürecimiz olumsuz etkilenebilir.

Kalacak ve gidecek olanlar için iki ayrı kutu veya sepet hazırda bulunsun.

Nasıl karar vereceğiz?

Sahip olduklarımızı öylece elden çıkarmak her zaman kolay olmayabilir,hele de eski veya yıpranmış halde değillerse.

Karar verme kriteri ne?

Kendinize şu soruyu sorun:

Marie Kondo - Keyif Veriyor Mu?
Keyif Veriyor Mu?

Bu cümleyi ilk okuduğumda beynimden vurulmuşa döndüm.Bir süre öylece bakakaldım kitaba.İnanın hayatımda çok az şey beni bu kadar şaşırtmıştır.

Ben kendime hiç bu soruyu sormamıştım ki …

Ben bunu kullanıyor muyum,lazım olur mu diye düşünürdüm sadece.Tabi ki çoğu zaman,bu güzel,giyerim,zaten herkes beğeniyor,yeri gelince kullanırım, bir gün lazım olur diyerek geri koyardım yerine.

Yeniyse,daha bir kaç kere giydiysem dolabımdan çıkarmayı asla düşünmezdim.Bir daha hiç giymeyeceğimi içten içe gayet iyi bilirdim oysa ki.Yine de bir ihtimal dursun derdim,belki giyerim.

Sevip sevmediğimi hiç düşünmezdim.Bir insanın kendi kişisel zevklerini , ruh halini ve duygularını bu denli gözardı etmesi…bu gerçekten çok üzücü. İlk kez bir kıyafetimi elime alıp sadece ve sadece bana ne hissettirdiğini düşündüğüm anı hiç unutamıyorum.

Çok geçmeden acı gerçekle yüzleştim; sık kullandığım halde giymekten hoşlanmadığım kıyafet sayısı bir hayli yüksekti.

4.İletişim Kurmak

Marie Kondo gitmesine karar verdiğimiz kıyafetlerle vedalaşmadan önce onlara teşekkür etmemiz gerektiğini söylüyor.

Başta bu biraz tuhaf gelebilir, yani bana keyif vermiyormuş işte atayım gitsin diyebilirsiniz.

Şöyle düşünün,güzel bir elbise beğenip aldınız ancak size hiç uymadı,içinde kendinizi iyi hissetmiyorsunuz ve hiç giymiyorsunuz.

“Bana keyif veriyor mu?”sorusuna hayır cevap verdiniz ve elbise gidecek.

“Mutlu etmiyor beni hiç,off neden aldım ben bunu,bir sürü de para verdim boş yere” diye söylenerek nefretle onu gidecekler kutusuna attınız.

Bunun ardından kendinizi nasıl hissedersiniz?

Ben hiç iyi hissetmezdim. Hem kendime iyi bir seçim yapamadığım için  öfkelenir hem de kıyafetimden ayrıldığım için üzülürdüm.

Şimdi bir de Marie Kondo’nun tavsiyesine uyduğunuzu düşünün.

Elbiseyi elinize aldınız,size hiç bir mutluluk getirmediğini anladınız. Diğer  yandan o size kendinizi daha iyi tanımanız için büyük bir hizmet verdi. Size neyin keyif veremeyeceğini gösterdi. Hayatınızdaki görevini yerine getirdi.

“Bana kattıkların için teşekkürler.” dediniz,ardından gönül rahatlığıyla onu kutuya bıraktınız.

Nasıl hissedersiniz? İnanın arada muazzam bir fark var. İşte Konmari metodu farkı !

5.Yöntemi Değiştirmemek

“Derle Topla Rahatla” kitabını ilk okuduğumda oğlum daha altı aylıktı.Gece gündüz kucağımdaydı, çok yorgun ve uykusuzdum.

Yöntemi kendime göre uyarlamaya çalıştım.Dedim ki her şeyi ortaya dökersem günlerce toplayamam.Kategorileri de sırasıyla takip etmesem de olur heralde.

Dolaptakilere ve hurçlara kaldırdıklarıma rastgele bakarak karar vermeye çalıştım.

Ne büyük yanılgı !

Konmari Yöntemi ile Gardırop Düzenlemeden Önce Fazlalıkları Ayırın

Başlıyoruz!

İlk sıradan başlayarak bütün gardırobu elden geçireceğiz.

Evde ne kadar üst kategorisine giren kıyafet varsa hepsini bir yerde toplayın.Ben yatağın üstünde topladım.

Marie Kondo - Kitap - Derle Topla Rahatla
Derle Topla Rahatla

Dolaplarda,kapı arkalarında veya varsa hurç ve kutularda depoladığınız bütün üstleri bir araya getirmelisiniz.Her yere bakın.Tek istisna kirliler.

Marie Kondo,müşterilerine daha sonra bulacakları kıyafetleri tutmalarına izin vermeyeceğini söylediğinde, mutlaka bir kaç parça daha ekleniyormuş kıyafet yığınına 😀

Şimdi tek yapmanız gereken her bir parçayı elinize alıp kendinize ‘bunu giymek bana keyif veriyor mu?’ diye sormak.

İpucu:Sezon dışı kıyafetlerle başlayın.

Sezon dışı kıyafetlerin keyif verip vermediğini anlamak daha kolaydır.Çünkü o an onlara acil ihtiyacımız yoktur. Kendinize aşağıdaki soruları sorabilirsiniz:

Marie Kondo - Kıyafet Eleme
Marie Kondo Kıyafet Eleme

Cevap hayırsa onunla vedalaşabilirsiniz.

Bir önceki sezonda çok fazla giydiyseniz de ona hizmetinden ötürü  minnettarlığınızı ifade edebilirsiniz.

Üstler kategorisini bitirdiğinizde,size neyin keyif verip vermediğini anlama konusunda biraz daha ustalaşmış olacaksınız.Diğer kategorileri de aynı şekilde tek tek bir araya toplayıp devam edebilirsiniz.

İpucu:“Ev kıyafetleri” koleksiyonu yapmayın.

Artık dışarda giymek istemediğiniz kıyafetleri evde giymek için tutmayın.

Marie Kondo’nun tecrübelerine göre “ev kıyafeti” kategorisine indirgeme alışkanlığı, size keyif vermeyen kıyafetlerden kurtulmanızı geciktirmekten başka bir işe yaramaz.

İstediğiniz yaşam tarzına kavuşmak için çabalarken,israf olur korkusuyla bu kıyafetleri giymeye devam etmeyin.Asıl israf bu olur.

Aynı şeyi pijamalar için de söylüyor,eğer kadınsanız zarif gecelikler seçmeye özen gösterin,yapabileceğiniz en kötü şey basit bir eşofman takımı giymektir, diyor.(Eyvahlar olsun,o kadar da kötü olamaz :/ )

‘Eşofman altını gündelik hayatta kullanıyorsanız bir süre sonra ona aitmiş gibi görünmeye başlarsınız.’ diye de ekliyor. Bu benim yapamayacağım bir şey en azından şimdilik, çünkü; bebeğim olduktan sonra  rahat giyinmeye o kadar alıştım ki artık pantolon, gömlek giymek bile eziyet gibi geliyor.Hafif ve esnek olmayan hiç bir şey giyemiyorum.

Konmari Yöntemi ile Kıyafetlerinizi En Güzel Şekilde Yerleştirin

Gardırop düzeni nasıl yapılır,hiç dağılmayan,göze hoş görünen,düzenli gardırop nasıl olur diye düşünüyorsanız yazının devamını detaylı bir şekilde okumanızı tavsiye ederim.

Konmari Katlama Yönteminin Faydaları

Hiç dağılmayan,derli toplu düzenli ve kullanımı rahat bir gardırop düzeninin  sırrı kıyafetlerin çoğunu katlayarak ve dik bir şekilde yerleştirmek.

Konmari Tekniği - Çekmece Düzeni
Konmari Çekmece Düzeni

Aşağıdaki gibi bir düzen hem kıyafetlerin alırken bozulmasına yol açıyor hem de bütün kıyafetleri rahat bir şekilde göremiyorsunuz.

Çekmeceniz yeterli değilse raflara sepet veya kutular koyarak konmari usulü katladığınız dikdörtgenleri içlerine yerleştirmeyi deneyebilirsiniz.

Gardırop Düzeni - Kıyafet Yerleştirme
Dolap Katlama Duzeni

Her ne kadar kıyafetleri asmak daha zahmetsiz gibi görünse de Marie Kondo dolap düzenleme metodu olarak öncelikle katlamayı öneriyor.

Katlamanın iki önemli faydası var.

Birincisi alandan tasarruf edersiniz.Katlanan kıyafetler asılanlara oranla iki ila dört kat daha az yer kaplıyor.

Kıyefetlerimin gereksiz fazla olduğu zamanlarda dolaba ne kadar askılık sığdırabiliyorsam sınırları zorlayıp sıkışık da olsa asmayı tercih ederdim.Hem buruşmasın diye hem de daha kolay olduğu için.

Gelin görün ki iki üç kıyafeti üst üste aynı askıya asıp,bir de onları sıkıştırarak yer kazanmaya çalışınca tahmin edersiniz ki ortada ne ütü kalırdı ne de kolaylık.Düşündükçe içim daralıyor.

Gardırop Düzeni - Kıyafet Yerleştirme - Fazla Kıyafetler
Sıkışıp Kalmış Kıyafetler

Kıyafet katlamanın ikinci faydası da şu ki katlamak için her bir parçayı elinize almak zorunda kalırsınız.

Bunun neresi faydalı,zaman kaybı sadece diye düşünüyor olabilirsiniz.Aslında öyle değil.

Elinize alıp düzgün bir şekilde katlayarak hem kıyafete enerjinizin  geçmesini sağlarsınız,hem de buruşuklukları yok edip daha güçlü ve canlı bir görünüm elde edersiniz.

Ayrıca kıyafetinizle böylesine yakından iletişim kurunca onun yıpranan yerlerini daha iyi farkedersiniz.

Gerçekten de öyle oldu, konmari katlama yaparken bazı kıyafetlerimin sandığımdan daha kötü durumda olduğunu gördüm.Daha önce farketmediğime hayret ettim doğrusu.

Konmari Katlama Yöntemi Nedir,Nasıl Yapılır?

Amaç basitçe küçük bir dikdörtgen oluşturmak.Çoraplar da dahil:)

Aşağıdaki fotoğraflarda kıyafetleri çizgi olan yerlerden katlayarak düzgün bir dikdörtgene dönüştürüyorum. Siyah okla gösterdiğim yerde iki-üç cm pay bırakıyorum.

Marie Kondo - Konmari Katlama Yöntemi - Kıyafet Katlama
Konmari Kıyafet Katlama Yöntemi

Alt eşofman ve pantolonları katlarken ağ kısmını da katlayıp içeri alıyorum.

Marie Kondo - Konmari Katlama Yöntemi - Kıyafet Katlama
Konmari Alt Eşofman-Pantolon Katlama

Konmari usulü katladığınız bu dikdörtgenleri dolaba dik bir şekilde yerleştirerek kolay bir kullanım sağlamış olacaksınız.

Konmari Tekniği - Çekmece Düzeni
Konmari Çekmece Düzeni

Yukarıdaki fotoğrafta iki çekmecemi üstler ve altlar olarak ayırdım.Yazlık-kışlık hepsi burada duruyor.

Bu şekilde katlayınca kıyafetler çok buruşur diye tahmin etmiştim ancak hiç de öyle olmadı.Düzgünce katlandığı ve üzerlerinde bir yük olmadığı için pek buruşmuyor.

Katlanamayacak kıyafetleri ve çabuk ütüsü bozulanları ise tabi ki  seve seve asabilirsiniz. Ağır,koyu renkli uzun parçalar solda,hafif,açık renkli parçalar sağda  kalacak şekilde, sağa doğru yükselen bir çizgi halinde asarak rahatlatıcı bir görünüm elde edebilirsiniz.

Konmari Teknikleri - Gardırop Düzeni - Marie Kondo
Keyif Veren Gardırop Düzeni

Benim askıdaki kıyafetlerimin boyu genelde uzun olduğu için o yükselen çizgi olmadı tabi 🙂 Sonradan şişme montumu ve yıkanan diğer kıyafetlerimi de ekledim boş askılara.

Konmari metodu ile gardırobunuzda size mutluluk verecek bir mekan oluşturun.

Love piece - Keyif Veren Bir Alan
Gardırobunuzda Keyif Veren Bir Alan Oluşturun

Fotoğraftaki arkadaşımın hediyesi olan kelebek bana oldukça yüksek bir enerji veriyor. Annemin ördüğü sepet ve içindekiler de dolabın kapağını her açtığımda bana tekrar tekrar ayrı bir keyif kaynağı oluyor.

Kırk yıl düşünsem böyle bir düzenleme yapmak aklıma gelmezdi. Bana o kadar iyi geldi ki 🙂

Çantalarınız Başınıza Dert Olmasın

Çantaları da malzemesine,büyüklüğüne ve kullanım sıklığına göre ayırarak,sapları dışarıda kalacak şekilde iç içe koyup saklayabilirsiniz.

İpucu:Çantanızı her gün boşaltın,içindekileri önceden belirlediğiniz yerlerine koyun.

Uygulaması başta zor geliyor,hele de içi ıvır zıvır dolu bir anne-bebek çantası kullanıyorsanız.Buna rağmen, alışınca çok rahat ettim.Hatta çanta hazırlamak hoşuma gitmeye başladı desem abartmış olmam.

Eve yorgun gelseniz de bu iş için sadece beş dakikanızı ayırın, nasıl bir fayda sağladığını anlayacaksınız.

Elbette eve geç geldiğiniz,aşırı yorgun olduğunuz zamanlar çantanızı yerleştirmekle uğraşamayabilirsiniz,önemli olan her eşyayı yerleştireceğiniz belli bir yer olması.

Mevsim Dışı Eşyalar

İpucu: Mevsim dışı kıyafetleri kaldırmanıza gerek yok!

Şimdiye kadar her mevsim geçişinde,genelde Mayıs-Haziran ve Eylül-Ekim aylarında hurçlara kaldırdığım mevsim dışı kıyafetleri çıkarır dolaba yerleştirirdim.Dolaptakiler de geri hurca gidiyor tabi.

Artık hem sadeleştiğimden hem de gardırobumu konmari tekniğiyle düzenlediğiden dolayı bu işi yapmama gerek kalmadı.

Yazlık,kışlık bütün kıyafetler,çantalar ve aksesuarlar gardıroba sığdı.

Uzun süre kullanmayacaksanız ve yeterli çekmeceniz yoksa mevsim dışı eşyaları ulaşılması zor olan üst raflara yerleştirebilirsiniz.

Marie Kondo,fotoğraf albümü gibi kitaplığa sığamayacak kadar büyük olan değerli eşyalar için de bu rafları kullanabileceğimizi söylüyor.Tabi ki kutu içinde değil,dolabın ön kısmında dikey bir biçimde yerleştirerek.

Yani kısacası,elinizde sadece sizde keyif uyandıran kıyafetler kaldığında, gardırobunuzda kitaplara,elektronik eşyalara ve hatta gitarlara bile yer açılabilir diyor Marie Kondo.

Konmari Metodu ile Gardırobunuz Sizi Mutlu Etsin

Kıyafet ketegorisini böylece tamamlamış oldum.

Ben sonuçtan son derece memnunum. Her şeyin belli bir yeri olduğundan hiç dağılmıyor. Ayrıca görmekten veya kullanmaktan keyif almadığım hiç bir şey yok dolabımda.

Teşekkürler Marie Kondo , yaşasın konmari dolap düzeni 🙂

“Derle Topla Rahatla” yolculuğum ,ikinci sırada olan ‘kitaplar’ kategorisiyle devam etti. Yüze yakın kitapla vedalaşıp en sevdiğim kitaplarla dolu, düzenli ve küçük bir kütüphaneye kavuştum. Ayrıca bütün dosyalarım ve dağınık kağıtlarım da sadeleşti ve düzenlendi. KonMari Yöntemi ile Kitaplık Düzenleme + Dosya Düzeni isimli yazımda detayları bulabilirsiniz.

Son olarak kitapta bana çok ilginç gelen bir şey daha var.

Anlattığım gibi Marie Kondo eşyalara sanki birer canlı varlıklarmış gibi nazik davranıyor,onlarla iletişim kuruyor.Sevdiği kıyafetlerin bakımını özenle yapıyor. Eşyalarına hakettiği değeri vermeyi öğrenenlerden ise her zaman şu cümleleri duyduğunu söylüyor:

Konmari Teknikleri - Gardırop Düzeni - Marie Kondo
Konmari Gardırop Düzenleme

Şaşırtıcı değil mi? Bunu gözlemleyeceğim mutlaka.

Siz de bu konudaki tecrübelerinizi ve önerilerinizi paylaşmak isterseniz aşağıdaki yorum kısmından gönderebilirsiniz.

Aklınıza takılanları ve merak ettiklerinizi de kısa zamanda seve seve cevaplayacağım.

Umuyorum ki Hiç Dağılmayan Gardırop Düzenleme Yöntemi: Konmari başlıklı yazım sizin için faydalı olmuştur.Yazımı sosyal mecralarda paylaşarak daha çok kişiye ulaşmasını sağlamanız beni çok mutlu eder.

Comments (14)

  1. Zehra Ekim 7, 2020
    • Feyza Güler Ekim 7, 2020
  2. Hande Ekim 9, 2020
    • Feyza Güler Ekim 10, 2020
  3. selm@ Ekim 14, 2020
    • Feyza Güler Ekim 15, 2020
  4. Fatma Kasım 29, 2021
    • Feyza Güler Ocak 10, 2022
  5. Nurcan Temmuz 17, 2022
    • Feyza Güler Haziran 14, 2023
  6. Damla Ocak 8, 2023
    • Feyza Güler Haziran 14, 2023

Yorum yap

[hfe_template id='1141']